Gelişen teknolojiye paralel olarak enerji talebi, sanayileşme ve nüfusun hızla büyümesi nedeniyle hem dünyada hem de ülkemizde hızla artmaktadır. Enerji talebi konusundaki farkındalık, araştırmacıları bu anlamda yeni çözüm arayışlarına ve yeni teknolojilerin kullanılmasına dair çalışmalara yönlendirmiştir. Enerji talebinin hali hazırda büyük kısmını karşılayan konvansiyonel enerji kaynaklarından fosil yakıtların, özellikle de petrolün, önümüzdeki 200-300 yıl içerisinde tükeneceği tahmin edilmektedir. Bu duruma çözüm üretebilmek adına hem konvansiyonel enerji hem de alternatif enerji kaynaklarına ilişkin nitelikli ArGe/ÜrGe projeleri yapılması gerekmektedir.
Fosil yakıtlara olan bağımlılık yüksek düzeyde olmasına rağmen yıllar itibarıyla yenilenebilir enerjinin kullanım oranları giderek artmaktadır. Son yıllarda global gelişmelere ayak uyduran Türkiye’de de yenilenebilir enerji alanında önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji çeşitlerinden olan kaynakların oranları ise yıllar içerisinde artmasına rağmen henüz tatmin edici seviyelerde değildir. Bu bağlamda Enerji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçları ve hedefleri:
- Enerji ve ilgili alanlarda öncü nitelikte bilimsel araştırmalar yapmak.
- Enerji planlaması ve yönetimi konularında araştırmalar yapmak.
- Altyapı, proje ve yetişmiş insan gücüyle Türkiye’nin enerji teknolojileri AR-GE faaliyetlerine katkı sağlamak.
- Rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi alternatif/yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, çevre ile dost temiz enerji üretmeye yönelik yöntem, süreç ve teknoloji geliştirme konularında araştırmalar yapmak.
- Geliştirilen teknolojiler ile elde edilen sonuçların bireysel ve sanayi odaklı kullanıcı ve uygulayıcılara aktarılmasına katkıda bulunmak.
- Yüksek kalitede eğitim-öğretim verilerek etkin formasyona sahip insanlar yetiştirmek.